TIC-TAC

Responsable:
  • UdiGital/ Oficina de Cooperació de la UdG
  • Departament d'Ensenyament
  • Escola Veïnat de Salt
  • Escola Dalmau Carles de Girona
Objetivos:
Aprendre a fer un ús creatiu i crític de la tecnologia, no només com a usuaris i consumidors, sinó com a creadors i productors. L'objectiu final, a llarg termini, és que nens i nenes esdevinguin agents del canvi de les seves comunitats, creatius i innovadors, i amb els coneixements, eines, i motivació necessàries per engegar projectes que creïn riquesa en els diferents àmbits socials.
Descripción:
Context:
Primària.

Programa:
La Universitat de Girona i el grup Udigital impulsen TIC-TAC, un projecte que apropa la tecnologia als infants de dues escoles gironines amb una alta taxa d'immigració. L'objectiu és afavorir que deixin de ser escoles gueto.
Les dues escoles tenen una realitat social particular, amb més del 80% de l'alumnat provinent de famílies immigrades. El projecte està inspirat parcialment en el concepte d'escoles imant, i a través d'activitats que els nens i nenes fan, tant a les pròpies escoles com també al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, es promou que aprenguin a fer un ús creatiu i crític de la tecnologia, no només com a usuaris i consumidors, sinó com a creadors i productors. L'equip multidisciplinar d'investigadors de UdiGital.edu dissenya tallers i activitats que barregen Tecnologia, Ciència i Art per promoure la creativitat, el pensament crític i el treball en equip. Per exemple desenvolupen tallers de robòtica, de videojocs, d'astronomia digital, art digital, etc. Aquestes activitats es lliguen amb els currículums dels alumnes, i a part també hi ha formació de professorat, perquè tant les activitats com les metodologies arrelin a les escoles. El projecte es porta a terme amb el suport de l'Oficina de Cooperació de la UdG i del Departament d'Ensenyament.

Sobre UdiGital.edu:
UdiGital és una estructura de recerca estratègica de la Universitat de Girona en l’àmbit TIC-Media. Neix el 2007 quan 9 grups de recerca de la UdG decideixen unir-se i fer xarxa dins la mateixa universitat, amb el propòsit de crear un model comú de recerca aplicada en l’àmbit multimèdia. Dintre d'aquesta estructura, la iniciativa UdiGital.edu intenta apropar la Universitat a la Societat, i sorgeix del treball interdisciplinar d'uns quants investigadors de la Universitat de Girona, que han unit esforços per dissenyar activitats i tallers per a nens i joves, barrejant la Tecnologia, la Ciència i l'Art amb l'objectiu de fomentar la creativitat, el pensament crític i el treball en equip.
El projecte té els seus espais a l'Edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.
Durant els últims tres anys s'han dissenyat tallers per a diferents públics, principalment nens i joves, en els quals es fa difusió de tecnologies i eines molt actuals (com la robòtica, la realitat augmentada, la programació de videojocs, l'art digital, l'astronomia digital, etc.), intentant que cada activitat sigui una experiència enriquidora i que ajudi a estimular i desenvolupar un esperit critic, analític i innovador.
Resultados:
Les dues escoles tenen un percentatge molt alt d'immigració entre l'alumnat. Això crea una sèrie de dinàmiques que fan que les famílies del barri no vulguin portar els seus fills a aquestes escoles i s'acaben convertint en el que se'n diu “escoles gueto”. Un dels principals objectius de TIC-TAC és canviar la situació i convertir aquests centres educatius en tot el contrari: en "escoles imant". Lligant aquestes escoles públiques a una institució universitària amb un grau d’expertesa en ciència i tecnologia, es vol aconseguir que a la llarga les famílies de la zona que tenen nens interessats en aquests temes vulguin portar els fills a aquestes escoles, i d'aquesta manera es reverteix la dinàmica d'escola gueto.

Impacte:
Experiència que va ser seleccionada i presentada als "Debats en acció" organitzats per la Fundació Bofill el passat dia 13 de maig de 2014.
Eje:
#1 ESTUDI I ANÀLISI DEL PROCÉS EDUCATIU
Línea:
L2
Enlace:
http://xarxanet.org/informatic/noticies/tic-tac-un-projecte-tecnologic-amb-voluntat-de- transformacio-social

ÚLTIMOS TWEETS

..